Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Poldervaart
Nieuwe Gouw 40
1121 GX LANDSMEER

Openingstijden

Ma: 10.00 - 18.00 uur
Di: 10.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 18.00 uur
Za: 09.00 - 18.00 uur
Zo: Gesloten

topSlijters Poldervaart úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Jenevers, zoveel mensen zoveel smaken

Jenevers, zoveel mensen zoveel smaken

Er zijn diverse soorten en smaken Jenevers. U kent ze vast wel. Jong en oud, graan, koren, bessen, etc. Maar wat zijn nu de verschillen en waar komen deze vandaan?

Een stukje geschiedenis

Voor 1900 bestond er eigenlijk maar één soort Jenever, het huidige ‘oude’ Jenever. Dat komt omdat er in die tijd als basis uitsluitend Moutwijn werd gebruikt. Een wijn die alleen door specialisten werd gemaakt en waarvan het maken ervan als een echt ambacht werd gezien. De naam Moutwijn komt van een belangrijk ingrediënt in de wijn namelijk Mout, een gekiemde gerst. Andere ingrediënten zijn mais en rogge.

Schiedam was het bolwerk van Jenever. Alle grote distilleerderijen waren daar gevestigd. Niet zo vreemd dat ze ook een officieel zegel in het leven riepen, die de kwaliteit van de Jenevers diende te waarborgen. Of beter gezegd, de authentieke bereiding ervan. Dit zegel kreeg je alleen als je Jenever stookte op basis van 100% Moutwijn.

Rond 1900 ontstond er een andere soort Jenever. Een Jenever die bereid werd met zuivere graanalcohol (een percentage tot 96%). Deze alcohol verving de traditioneel gestookte moutwijn. En zo ontstond er ook een andere Jenever, Jonge Jenever genaamd, die neutraler van smaak is.

De benaming van Jong en Oud heeft dus niets met de leeftijd van Jenever te maken,
maar met de receptuur en de bereiding. 

Graan zeer schaars

Omdat tijdens de tweede wereldoorlog graan zeer schaars werd, werden er andere grondstoffen gezocht voor de distillatie van alcohol. Melasse is er daar één van, een bijproduct van suikerbieten. De klassieke Jenever (100% Moutwijn) was vanaf die tijd nauwelijks meer te verkrijgen, iets wat de Jenever-liefhebber zeer betreurde. De huidige ‘oude’ Jenever bevat zeker wel Moutwijn, maar geen 100% meer.

Bereiding Jenevers anno 2016

Bijna alle hedendaagse Jenevers worden niet meer officieel gestookt in Nederland, maar ‘geblend’ uit Moutwijn van stokerijen in het buitenland (België, Duitsland, Rusland). Echter zijn er gelukkig nog wel echte ambachtelijke stokerijen in Nederland, zoals ‘Van Wees’ (de Ooievaar) en ‘Zuidam’ die nog klassiek en traditioneel Jenever stoken.

Verschillende Jenevers

   

Jonge Jenever:

- Maximaal 15% moutwijn, minimaal 35% alcohol
- Ongezoete smaak, helder
- Wordt puur, met ijs of in mixen gedronken

   

Oude Jenever

- Minimaal 15% moutwijn, minimaal 35% alcohol
- Iets gezoet met een lichte jeneverbessmaak, lichtgeel of lichtbruin (ivoorachtig) van kleur
- Wordt eigenlijk alleen puur en gekoeld gedronken

   

Graanjenever

- Jonge of Oude Jenever, minimaal 30% alcohol
- Alcohol is voor 100% bereid uit granen
- Herkenbare graansmaak

   

Moutwijn (de klassieke Jenever)

- Klassiek gestookt in koperen ketels
- Gemaakt uit 100% moutwijn
   

Korenwijn

- Minimaal 51% moutwijn (meestal meer), minimaal 38% alcohol
- Meerdere jaren gelagerd
- Iets gezoet, lichtgeel of lichtbruin van kleur
   

Bessenjenever

- Gemaakt van zwarte bessen en soms ook frambozen, minimaal 20% alcohol
- Zoetere smaak, wijnrood van kleur
- Wordt puur, met ijs of in mixen gedronken

Daarnaast worden er nog diverse kruiden in de Jenevers verwerkt, waarbij iedere stokerij zijn eigen formule toepast. Denk hierbij aan Jeneverbessen, Angelicawortel, St. Janskruid, Kaneel, Nootmuskaat, etc.

U leest het, er zijn zeer veel soorten Jenevers, in evenzoveel smaken. Laat het u smaken. Proost!